Aktuell Share Justice

Aktuell Share Justice

Om bloggen

Här lägger vi upp det som är aktuellt inom oss och ute i världen.

Fel fokus

AktuelltPosted by Sharejustice Tue, February 05, 2013 15:41:10

Ibland blandas olika aspekter ihop inom ekonomin så att det blir svårt att förstå, som i artikeln här, http://www.di.se/artiklar/2013/2/1/borg-har-inget-stod-i-forskning/

Ganska allvarligt när det gäller en så viktig sak som försörjning. Alliansen hävdar att sänkt a-kassa ger fler jobb, 30.000 enligt Borg, det finns inget som visar att det är så, men det ligger tydligt i linje med nyliberala ideal. Med sunt förnuft förstår alla att har man mer pengar så spenderar man mer. Spenderar man mer så blir det fler varor och tjänster som ska produceras och då blir det fler jobb. Därmed, höjd a-kassa ger fler jobb. Finansieringen är inget problem, även om det skulle lösas med statliga lån, då inkomsterna ifrån en växande ekonomi (och paradoxalt, efter ett tag, minskade transfereringar ifrån fler i arbete) vida överstiger räntekostnaderna.

Frågan behöver ses ifrån ett annat perspektiv, vad mår samhället och varje enskild människa bra av? Ingen mår bra av att passiviseras, leder till sänkt självkänsla och därmed olika negativa/destruktiva beteenden, vilket är den STORA förlusten. Både enskilt och som samhälle. Därmed bör politiken vara att ha människor aktiva i, och att leva, sitt liv. Bortkastade pengar kan staten alltid trycka nya, utan kostnad, så det är inte så farligt. Men vad gör man med bortkastade människoliv?

I ett utvecklande samhälle kommer det hela tiden födas nya sätt att lösa befintliga behov och därmed kommer gamla sätt att tyna bort. Det sker hela tiden och kommer att fortsätta så länge vi utvecklas. Med förståelse av det vet vi att denna omvandling kommer göra att människor blir av med jobben och att nya dyker upp i annan skepnad. Hur ska då dessa människor behandlas?

Vi vet även att när vi får mer gjort på samma tid leder det till att färre behöver göra just det jobbet. Inom tillverkningsindustrin har det varit väldigt tydligt. Det är naturligt när vi utvecklas, men hur ska då dessa människor som blir ”överflödiga” behandlas?

Rädslan av att förlora pengar, att de ska bli mindre värda, eller att man ska bli utan är förlamande och skapar bara stress. Det låser fast människor i rädsla och skapar tunnelseende. I min värld klassificeras det som mental terror. Terror syftar till att använda rädsla som vapen för sina mål. Är det inte dags att säga nej till det i våra liv? Nej till all terror och ja till liv? Min önskan är att politiker och övriga verkligen inser att det värdefulla är livet och att den förståelsen ska vara styrande i allt. Därmed bör vi få svar på vad planen är för att få människor att må bra på vår planet. Jag har än så länge inte hört något om det och min övertygelse är då att de faktiskt inte vet.

Mer om hur vi kan bistå finns på www.sharejustice.se

  • Comments(0)