Aktuell Share Justice

Aktuell Share Justice

Om bloggen

Här lägger vi upp det som är aktuellt inom oss och ute i världen.

Några snabba

AktuelltPosted by Sharejustice Tue, November 27, 2012 13:44:37

Fastigheter är en bra investering. Hur kan det vara det? Har någon någonsin sett en fastighet producera något? Ett boende producera något? Det är en kostnad, kostar underhåll och reparation, har begränsad livslängd. Att man sedan föredrar att konsumera boende är en sak, men det är en kostnad och borde behandlas så.

Ett land med egen valuta kan aldrig ha brist på pengar. Pengar är digitala, knappas in på datorn så ”POFF” har det blivit nya pengar. Bankerna gör så idag, och så kan vi låta centralbanken göra åt staten.

Bank och finans har växt mångfalt över senare år. Innebär att luftvärden i form av papperstillgångar ökat i värde. Dessa producerar ingenting men kräver sin årliga avkastning av det som producerar, med ränta på ränta ökar det exponentiellt. (googla på ordet om funktionen av det är obekant, viktigt att förstå). När det producerande inte klarar av att leverera avkastning måste man hitta på nya lösningar också. Derivat fungerar jättebra då. Derivat är vadslagning, på vad som helst som man kan räkna på. 600.000 miljarder US Dollar är ett värde som nämnts på derivaten 2011. Världens samlade BNP var då 65.000 miljarder USD. Hur länge kan det hålla? Kom ihåg att det måste öka för att inte kollapsa.

Minimilöner måste sänkas för att vara lönsamt. Lönsamt för vem? Rikedom är relativt precis som fattigdom (eftersom vi räknar i digitala siffror, pengar, och vad vi får för dem). När lönerna sänks blir de drabbade arbetarnas tjänster billigare, dvs den med pengar blir rikare för de får mer för sina pengar. Samtidigt ökar, temporärt, vinsterna i företagen, vilket ökar värdet på företaget. (titta på aktiekurserna när företag varslar). För att det systemet ska fungera måste lönesänkningar följas av lönesänkningar. Omfattningen av det expanderar, slår på allt fler.

Minskade inkomster, lönesänkningar, innebär att totala efterfrågan i ett land sjunker. Vilket sänker ekonomin och då blir det krav på lägre minimilöner och offentliga åtstramningar, vilket sänker ekonomin ännu mer. Fast de rika blir då rikare. Sedan görs detta om igen, och igen...

Statligt ägda hyresfastigheter kostar noll kronor att finansiera, dvs pengarna för att bygga är gratis. Ändå har vi bostadsbrist. Varför? Glöm inflation som argument, det har med annat att göra.

Trängsel i trafik. Har bara med en sak att göra, människors behov av att förflytta sig. Hur minskar man behovet? Genom straff? Vad är det för fel på samhällsplanering som gör andra orter än storstäderna populära? Vad är det för fel på fyradagarsveckor? Fördelas det jämnt minskar trafiken teoretiskt med 20% vid rusningstid. På köpet minskar trycket på barn, förskola, stress, livspussel svårigheter, miljö etc.

Vad är det för värderingar som ligger bakom allt detta? Vilkas beteenden är det som tillåts? Vad är det som gör att det fortgår? Hur länge kan det som är sjukt fortgå och hur blir det om man tillåter det ända till kollaps?

Det sjuka kan inte botas innan det vill botas. Väntar med längtan. Önskar alla en medveten dag.

  • Comments(0)//blogg.sharejustice.se/#post14